Funkcjonariusze kontrolują miejsca handlu żywymi rybami
Policjanci we współpracy ze strażnikami miejskimi oraz funkcjonariuszami Państwowej Straży Rybackiej kontrolują miejsca, w których sprzedawane są świąteczne karpie. Mundurowi sprawdzają źródło pochodzenia ryb oraz warunki ich przechowywania na miejskich straganach i targowiskach.
W okresie bezpośrednio poprzedzającym święta Bożego Narodzenia wzrasta zainteresowanie klientów zakupem żywych ryb. Na miejskich bazarach i targowiskach oraz u sprzedawców świadczących usługi handlu obwoźnego, bez trudu można kupić karpia, który kilka godzin później trafi na wigilijny stół.
Krośnieńscy policjanci we współpracy ze strażnikami miejskimi oraz funkcjonariuszami Państwowej Straży Rybackiej w Rzeszowie kontrolują miejsca, w których prowadzony jest handel żywymi rybami. Mundurowi sprawdzają legalność pochodzenia oferowanych do sprzedaży ryb oraz warunki, w jakich są one przechowywane.
Współpraca służb w zakresie zapobiegania procederowi połowu oraz obrotu nielegalnie pozyskanymi rybami realizowana jest na podstawie ministerialnego rozporządzenia w sprawie szczegółowych zasad i warunków współdziałania Policji z Państwową Strażą Rybacką.